Pyhä-Häkki nemzeti park

A Pyhä-Häkki Nemzeti Park Közép-Finnország területén fekszik. A Pyhä-Häkki a legelső olyan nemzeti park, amelyben érintetlen aljnövényzettel, s öreg fákkal találkozunk. Manapság ebben a parkban találjuk az egyik legnevezetesebb érintetlen erdőséget Finnországban. "Őserdei" tulajdonságokra jellemző madarak, rovarok és növények is találhatóak a területen.

A Nemzeti Park erdeit az évszázadok során többször súlytotta természeti katasztrófa (tűz és vihar), amelyek után mindig természetes úton éledt újjá.

Az erdei fenyők kidőlt példányai átlagosan több mint 250 évesek. A szálegyenes törzsű sűrű lucfenyők a kidőlt tönkjeikkel több mint 200 évről tanuskodnak. 

A park legidősebb fái az 1500-as években sarjadtak.A park legidősebb, még élő fája az “Iso puu” nevet kapta.

A Pyhä-Häkki főleg napi túrákra van berendezkedve télen-nyáron. A kör alakú túrista jelzést követve az erdei ösvényen a park központi részébe jutunk. A terület fele tőzegláp és egyéb mocsarak a másik felén pedig érintetlen erdőségek találhatók. E kettősség teszi feledhetetlenné a parkbeli sétákat. A Mastomäki dombon álló erdei fenyők a park legidősebb es leglátványosabb példányai.

Az emberi aktivitás múlékonyságát jelzi az elhagyott Poika-aho lakófarm. A Nemzeti Park a Saarijärvi-Viitasaari út mentén található, útjelző tábla is jelzi a területet. A park bejáratánál információt kap a látogató a parkban lévő ösvényekről, szabályokról és más fontos dolgokról. Az Iso-Kotajärvi tónál fedett, téglából készült tűzhely és konyhai felszerelések várják a park látogatóit, mind a Közép-Finnország túra útvonal túrázóit.